Náš blog

5 prírodných tipov na pevné nervy

Ako získať mocný elixír na nervy, stres a úzkosť? Prirodzené prostriedky sú často účinnejšie, ako lieky. Stačí dodržiavať základné pravidlá a stresu môžete dať raz a navždy zbohom.

Vianočné sviatky so sebou prinášajú obdobie radosti, pohody a oddychu, no na druhej strane vytvárajú aj nemalé množstvo stresu. Sú paradoxne najstresujúcejším obdobím roka. Rýchlo nakúpiť, vybaviť čo sa dá a ponáhľať sa z práce domov, kde zhon samozrejme nekončí. Ak je vám to povedomé, pravdepodobne trpíte, ako väčšina ľudí, stresom zo sviatkov. Účinné prírodné recepty mu pomáhajú predchádzať a udržujú v zdravom tele zdravého ducha.

1.      Pitný režim obohatený o antioxidanty

Základom zdravia a psychickej rovnováhy je správny pitný režim. Avšak, málokto si pri pojme voda predstaví skutočný elixír vitality. Vďaka moderným technológiám vieme výrazne znásobiť jej blahodarné účinky pitím takzvanej vodíkovej vody. FLASKA - láska na prvý dúšok funguje ako moderný a prenosný generátor antioxidantov obsiahnutých v priezračnej tekutine. Táto nenápadná „obyčajne neobyčajná“ vodíková voda je prirodzený antioxidant, má 176-krát silnejšie účinky ako vitamín C a 863-krát silnejšie účinky ako koenzým Q10.

2.      Bylinkami proti stresu

Výskumy hovoria, že extrakt z medovky prirodzene znižuje napätie, zlepšuje duševnú pohodu a zvyšuje pozornosť.  Rozmarín v kombinácii s mätou majú priam zázračné účinky. Upokojujú, odstraňujú nervové vyčerpanie a harmonizujú krvný obeh. Ďalším adeptom je rumanček, ktorý zmierňuje pocit úzkosti, skvalitňuje spánok a jeho obklady pomáhajú unaveným a opuchnutým očiam.

3.      Relaxácia s levanduľou

Pre pekné telo zvonku aj z vnútra si treba dopriať ten správny oddych. Levanduľa je perfektným spoločníkom pri voňavom kúpeli, pretože znižuje podráždenosť a napätie. Má protizápalové účinky, a čo je najlepšie, dá sa jesť aj piť. Ak skombinujete kúpeľné relaxačné účinky levandule zvonku s pitím silného antioxidantu vodíkovej vody, dostanete do tela aj na pokožku vitamínovú bombu.

„Treba spomenúť, že okrem iných procesov v našom tele prebieha podľa všetkého tzv. kyslíkový stres, to znamená, že pri metabolických pochodoch sa uvoľňujú voľné kyslíkové radikály, ktoré narúšajú bunky a môže dôjsť až k ich deštrukcii alebo zmutovaniu (následkom môžu byť aj závažné ochorenia). Vedecky výskum ukazuje, že vodík H2 má schopnosť účinkovať na bunkovej úrovni a za ideálnych podmienok prestupovať do bunkových štruktúr, a tak pôsobiť ochranne, protizápalovo a proti odumieraniu buniek. H2 pôsobí ako čistič - pohlcovač alebo páruje voľné radikály, ktoré potrebujú byť neutralizované,“ hovorí MUDr. Renáta Valachovič, estetická dermatológia INTERKLINIK.

4.      Dostatok spánku a pohybu

Aktívny život plný pohybu nám zvyšuje pravdepodobnosť dobrého spánku, lepšej kondície a imunity. Aj jednoduché cviky dokážu „nakopnúť“ telo a organizmus. Každý psychológ a psychiater tvrdí, že „depresia nemá rada pohyb“. Pohyb je prospešný pri každej psychickej záťaži, vrátane stresu. Predstavte si, že aj obyčajná chôdza môže zmierniť depresiu a úzkosti. Pohyb naštartuje biochemické procesy v tele a výsledok nenechá na seba dlho čakať.

FLASKA poteší aj milovníkov cvičenia vo fitness centrách. Počas fyzickej aktivity pocítite príliv energie, zvýšite svoju výkonnosť a urýchlite regeneráciu. Vodíkovú vodu si vďaka prenosnej fľaške môžete vychutnať kdekoľvek. “Dobite si baterky” už po pár dúškoch.

„Napríklad, bežne si mnohí z nás dávajú v rámci prevencie tabletky vitamínu C. Ak ho nakombinujeme so zdravým životným štýlom môžeme očakávať, že vitamín C nás bude chrániť napr.  pred virózami. Ak si však na svoje telo nedávame pozor, ťažko očakávať, že vitamín C nás zachráni. Rovnako je to aj s pitím vodíkovej vody.  Ak ju zaradíte do vášho zdravého životného štýlu, pomôže vám budovať odolnejšiu imunitu, cítiť sa ešte lepšie, byť krásny a fit,“ vysvetľuje Mgr. Tomáš Dostál, šéftréner GOLEM CLUB.

5.      Pozitívne myslenie pomáha aj nášmu okoliu

 Nie je žiadnym tajomstvom, že pozitívne myslenie pôsobí zázračne na našu psychiku aj náladu. Ak ho spojíte s pomocou druhým budete mať zo seba ešte lepší pocit. Nemusí to byť nič okázalé, niekedy stačí úprimný úsmev, ten je totiž krásny liek na zlú náladu, stres či nervozitu.