Náš blog

Ako psychicky zvládnuť koncoročné vysvedčenie?

Ako psychicky zvládnuť koncoročné vysvedčenie?

Jún nám signalizuje nielen leto a s ním spojené dovolenky, ale aj koniec školského roka a vysvedčenie. Stáva sa, že deti občas nedonesú domov vysvedčenie, aké od nich rodičia očakávajú. Najdôležitejšie je zachovať si chladnú hlavu a nepodľahnúť emóciám. Ako sa hovorí: “Ak nejde o život, nejde o nič.”

Nielen v prípade koncoročného sumáru školských výsledkov, ale pri každej známke v škole je dôležité, ako v rodine funguje komunikácia a ako je nastavený rebríček hodnôt smerom k výkonom v škole. Môže sa stať, že dieťa, ktoré doposiaľ nosilo domov len samé jednotky, sa raz psychicky zrúti a bojí sa ísť domov len preto, že z niečoho dostalo dvojku. Na toto pre niekoho nepochopiteľné správanie dieťaťa má výrazný vplyv to, aký postoj k jeho výkonom v škole zaujímajú rodičia. Dieťa by malo stále vedieť a najmä cítiť, že jeho rodičia ho majú radi aj ako jednotkára, aj ako štvorkára a vo vzťahu k nemu sa nikdy nič nezmení.

Ako sa správať, keď dieťa donesie zo školy horšiu známku?

V prvom rade je dôležité zhodnotiť, či horšia známka alebo horšie vysvedčenie nie je situačné a nemohla sa pod ním podpísať napríklad choroba alebo zvýšená psychická záťaž počas roka. V každom prípade by však dieťa malo cítiť, že rodičia sa na neho nehnevajú. Na druhej strane si musí uvedomiť, že sa musí spolu s rodičmi zamerať na zlepšenie známok, a to takým spôsobom, aby nebol narušený ich vzájomný vzťah.

Jednotky nie sú všetko

Ak však majú rodičia na svoje dieťa neprimerané nároky, môže sa stať, že sa jednotkár s dvojkou na vysvedčení len tak ľahko nezmieri. Je veľmi dôležité vhodne zvážiť ciele, ktoré sú pre dieťa optimálne a stanoviť ich reálne. Povedzme si to na rovinu – mať samé jednotky je veľmi zaťažujúce a stresujúce. Tento cieľ kladie na psychiku obrovskú záťaž a dieťa bude vyrastať v tom, že musí za každých okolností podávať 100-percentný výkon a 99,9% výkon je neprípustný. Kto však v skutočnosti podáva 100-percentné výkony a nikdy nezlyhá? Taký dokonalý nie je ani Superman.

 

Naučte sa zvládať stres a udržať svoje emócie na uzde

Rodičia by si pri pohľade na vysvedčenie mali dať pozor, aby sa nenechali strhnúť svojimi emóciami. To je najmä v dnešnej hektickej dobe, kedy majú množstvo stresu aj v práci veľmi ťažké. Stres vám pomôže zvládať aj naša FLASKA, ktorou si stlačením jedného gombíka pripravíte vodíkovú vodu plnú antioxidantov. Vodíková voda totiž ochraňuje vaše telo pri psychickej záťaži a únave, a preto by mala byť súčasťou každej domácnosti.

Vráťme sa však k známkam. Skôr ako dáte nejakým trestom najavo, že vás vysvedčenie neteší, je dobré “vychladnúť” a veci riešiť racionálne s cieľom zlepšiť známky a nenabúrať vzťah s dieťaťom. Nezabúdajte tiež na to, že známky nie sú všetko. Trojkár so zdravým postojom z detstva a zo školy môže do dospelosti vstúpiť pripravený lepšie než vystresovaný jednotkár, ktorý nebude vedieť zniesť prehru a takú 80% úspešnosť pracovného projektu bude považovať za absolútnu prehru a svoju neschopnosť.

Dôležité je teda zostať v pohode. Nerozčuľovať sa, so svojimi ratolesťami sa porozprávať a ak viete, že aj pre tú trojku, ktorá na vysvedčení svieti, urobili maximum, odmeňte ich. Spravte si spoločný výlet a prežite skvelé spoločné prázdniny. V septembri predsa začínate od začiatku.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody