Náš blog

Imunitný systém: Týchto 5 vitamínov vám ho naštartuje

Imunitný systém: Týchto 5 vitamínov vám ho naštartuje

Na vitamíny väčšinou pomyslíme až vtedy, keď nám imunitný systém dá jasne najavo, že ich má málo a my ochorieme. Dnes si povieme niečo o piatich základných vitamínoch, ktoré sú pre naše telo kľúčové a mali by sme sa snažiť konzumovať potraviny, ktoré ich obsahujú. Vďaka tomu sa nielenže vyhnete sezónnemu prechladnutiu, ale svoje telo udržíte fit po celý rok.

Vitamín A

Vitamín A je známy aj ako retinol či kyselina retinolová a má zásadný vplyv na imunitu človeka – a to najmä tým, že vyživuje imunitný systém črevnej sliznice. To je veľmi dôležité, pretože až 80% imunitného systému sa nachádza v tráviacom systéme. Vitamín A pomáha v čreve identifikovať priateľa od nepriateľa. Špecifické gény, ktoré sú tiež zodpovedné za imunitnú odpoveď, sú taktiež regulované vitamínom A.

Preto by ste zo svojho jedla mali dostať všetok vitamín A, ktorý vaše telo potrebuje. Na výber máte z veľkého množstva rastlinných i živočíšnych potravín, ako napríklad mrkva, bobule, vajcia, sladké zemiaky či mäso z orgánov.

Vitamín B3

Tento vitamín je jedným z najdôležitejších imunologických posilňovačov, aké v našom imunitnom systéme môžeme dať. Vitamín B6 pomáha zlepšovať imunitné markery ako T-lymforcity a neutrofily a vyrába tiež protilátky proti škodlivým baktériám a vírusom. Veľké množstvo tohto vitamínu nájdete v kuracom mäse, tučných rybách ako losos či tuniak, v listovej zelenine, ako aj v celozrnnom pečive.

Vitamín B12

Vitamín B12 je druhý vitamín B, ktorý zlepšuje našu imunitu. Netreba ale zabúdať na to, že vitamíny B pracujú spoločne v tandeme, takže sa odporúča zaistiť ich dostatok komplexne. Problémom vitamínu B12, najmä v očiach vegetariánov, je to, že sa nachádza len v živočíšnych produktoch – vo vajciach, mäse, mäkkýšoch a mliečnych výrobkoch. Nedostatok tohto vitamínu ovplyvňuje množstvo procesov, avšak čo sa týka imunity – znižuje počet bielych krviniek, čím sa zvyšuje vaša zraniteľnosť voči infekciám.

Vitamín C 

Najväčším „boosterom“ nášho imunitného systému je vitamín C. Ide o jednu z najdôležitejších antistresových, detoxikačných a antioxidačných látok. Nanešťastie pre nás, človek je jedným z mála druhov zvierat, ktoré si vitamín C nevedia vytvárať sami. Je to kvôli tomu, že nám chýba štvrtý enzým, ktorý je pre tento proces kľúčový.

Vitamín C posilňuje imunitu človeka tým, že uľahčuje bunkové funkcie vrodeného a adaptívneho imunitného systému. Navyše chráni nenahraditeľné biomolekuly pred poškodením spôsobeným oxidantmi, ktoré sú tvorené toxínmi a znečisťujúcimi látkami.

Zdrojmi vitamínu C sú mnohé potraviny, ako napríklad pomaranče, paprika, brokolica či jahody.

Vitamín D

Vitamín D je zrejme najznámejšou zložkou imunitného systému. V štúdii, ktorá bola uverejnená v jednom britskom lekárskom časopise, sa uvádza, že je schopný ušetriť viac než 3 milióny Britov ročne od nachladnutia či chrípky. Je o ňom známe, že sa nachádza v slnečných lúčoch, a preto je dôležité ho dopĺňať najmä v čase, kedy je slnečného svetla menej – teda na jeseň a v zime.

Bonus na záver – vodíková voda

Aj napriek tomu, že vodíková voda nepatrí k vitamínom v pravom slova zmysle, má veľký vplyv na imunitný systém ľudí. Je totiž až 176-krát účinnejšia ako vitamín C a svojimi účinkami podporuje lepšiu obranyschopnosť organizmu. Pravidelným pitím vodíkovej vody svojmu organizmu zabezpečíte dostatočnú ochranu pred nepriaznivými vplyvmi okolitého prostredia. Veľmi jednoducho, stlačením gombíka vám ju vyrobí aj naša FLASKA. Vyskúšali ste už jej pozitívne účinky na naše telo?