Náš blog

Pitný režim pri športe je dôležitý. Máte ho nastavený správne?

Pitný režim pri športe je dôležitý. Máte ho nastavený správne?

Pri zdravom životnom štýle netreba myslieť len na pravidelný pohyb a zdravé stravovanie. Jeho súčasťou je aj pitný režim, obzvlášť pred, počas a po tréningoch.

Na úvod trochu biológie, ale skutočne len trochu, aby sme vám vysvetlili, ako to celé funguje. Práca našich svalov je riadená nervovou sústavou a aj sťahovanie svalov je výsledkom výmeny tzv. elektrolytických minerálov rozpustených vo vode. Ak pitný režim nedodržiavate správne, telo nebude mať dostatok elektrolytov vo svaloch a ich výkon bude celkovo nižší. Z toho vyplýva, že piť treba. Aj pred tréningom, aj počas neho a tiež po ňom. Rozdiel je len v tom, čo by ste mali v jednotlivých tréningových fázach piť.

Pitný režim pred cvičením

Pred tréningom by ste mali piť nápoje, ktoré nemajú vysoký podiel sacharidov. Sacharidy totiž zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo môže byť problémom pri využívaní mastných kyselín počas cvičenia a dokonca môžu vyvolať hypoglykémiu. To znamená, že najneskôr 20 – 40 minút pred tréningom žiadne sladené nápoje.

Pitný režim počas tréningu

Nápoje, ktoré vypijete počas tréningu, vám v čo najkratšom čase musia doplniť vodu a minerály stratené potením. Kvôli tomu musia rýchlo prejsť žalúdkom a čo najskôr sa vstrebať v tenkom čreve. Vhodné sú preto izotonické alebo hypotonické iontové nápoje. Mnohé z týchto nápojov slúžia aj ako podpora športového výkonu.

Pitný režim ako podpora pri regenerácii

Po cvičení máte hneď dve úlohy. Prvou je dodať vášmu telu látky, ktoré stratilo počas tréningu, a to sacharidy, minerálne látky a bielkoviny. Vhodný je proteínový nápoj s glukózou. Druhou úlohou je eliminovať zvýšený obsah kyseliny mliečnej, ktorá sa po akútnej záťaži vyplavuje do svalových buniek a spôsobuje svalovicu. Nápomocná vám v tom môže byť vodíková voda. Vodík zaistí rýchlejšiu regeneráciu tkanív kostnej sústavy po záťaži a pomáha predchádzať chronickej únave. Pomocou FLASKY si ju vytvoríte v priebehu pár minút. Počas jedného cyklu dokáže FLASKA vygenerovať až 1200 – 1500 PPB (µg – L) obsahu vodíka a kúpite si ju pohodlne cez našu stránku.