Náš blog

Zdravý životný štýl: Existuje päť typov telesnej kondície

Zdravý životný štýl: Existuje päť typov telesnej kondície

Vedeli ste o tom, že existuje až päť typov telesnej kondície? Ak nie, tak už viete a vďaka nášmu článku si môžete urobiť malý test a zistiť, do ktorého štádia patrí vaša kondička. Prečo? Aby ste vedeli, ako ju ešte viac zlepšiť!

Gaučový typ

Prívrženci tohto typu sa väčšinou zhodnú na dvoch veciach. Po prvé – neznášajú zeleninu a ovocie. Po druhé – nevedia odolať čipsom, hamburgeru či hranolkám. Argumentujú to tým, že veď aj hranolky sú zelenina. Áno, sú. Ale…

Čo sa týka pohybu, tzv. gaučovia spravia menej ako 2 000 krokov denne. V priemere strávia šesť hodín pozeraním televízie či sedením pri počítači. Nemáme na mysli pracovné využívanie počítača. Vysoké percento ľudí v tomto štádiu má vážne zdravotné problémy a trpí chorobnou obezitou, pričom ich BMI je často vyššie ako 35. Ľuďom, ktorí patria do tejto kategórie, odporúčame ihneď navštíviť odborníka a zamyslieť sa nad svojou životosprávou skôr, ako bude neskoro.

Sedavý typ

Sedavé typy ľudí zjedia týždenne aspoň jeden kus zeleniny či ovocia. Nevyhýbajú sa ani tomu, že by si do svojej obľúbenej bagety dali plátok paradajky alebo kus čerstvého šalátu. Nemajú zostavený žiadny tréningový plán, ale pohybu sa celkovo nevyhýbajú. Denne spravia okolo 5 000 krokov a ľudia v tejto skupine majú BMI okolo hodnoty 30 a viac.

Ľahko aktívny typ

Dva až tri kusy ovocia či zeleniny týždenne? Dva až trikrát šalát ako hlavné jedlo na obed? Žiadny problém! Ľahko aktívne typy ľudí sa snažia stravovať zdravo, ale aspoň raz do týždňa si doprajú poriadne nezdravý fastfood. Prívrženci tejto skupiny sa pohybu venujú aspoň trikrát do týždňa, pričom jednému cvičeniu venujú maximálne 30 minút. Medzi ich najobľúbenejšie športové aktivity patrí pilates či joga. Denne spravia asi 8 000 krokov, no i vďaka ich snahe žiť zdravo a športovať, trpia často nadváhou a ich BMI sa pohybuje od 26 do 29.

Aktívny typ

Aktívne typy ľudí sa zeleninu a ovocie snažia do svojho jedálnička zaraďovať pravidelne a fastfood si doprajú len výnimočne. Večerajú domácu stravu, ale cez víkend si doprajú aj chutnú večeru v dobrej reštaurácii. Aj obedy uprednostňujú ľahšie a zdravšie. Pohybové aktivity si plánujú dopredu a aktívnemu pohybu sa venujú 5-krát do týždňa. Majú svoje ciele, ktoré im pomáhajú dodržiavať určitý režim. Tento typ ľudí spraví okolo 10 000 krokov denne a majú zdravú váhu s BMI od 20 do 25.

Veľmi aktívny a fit typ

Až 75% ľudí, ktorí patria do tejto skupiny, nakupujú len potraviny spadajúce do kategórie zdravých potravín. Fastfood je tabu, televízor doma ani nemajú a počítač využívajú len na prácu. Cvičia každý deň a víkendy či dovolenky vždy spájajú s nejakou športovou aktivitou. Denne spravia okolo 15 000 krokov a často sa športu venujú aj v rámci svojej profesie.

Našli ste v niektorej z týchto kategórií aj samého seba? Nech sa už nachádzate v ktorejkoľvek z nich, vždy myslite na to, že sa máte kam posunúť. Okrem pevnej vôle vám vo vašej ceste za zdravšou životosprávou môže pomôcť aj naša FLASKA. Dodržiavať pitný režim je predsa dôležité – nech je už vaša kondícia akákoľvek. FLASKA vám vyrobí vodíkovú vodu stlačením jedného tlačidla a svojmu telu tak doprajete pitný režim v tej najkvalitnejšej forme.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody